De vlag kan uit
In een vrolijk bericht in het AD: 'Kaag laat overheidsfinanciën bruisend gezond achter'.
Uit hetzelfde artikel: "Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Nou, misschien omdat er plotseling een tovenaar op het ministerie van Financiën verscheen.
In dat opzicht is Sigrid Kaag net zo afhankelijk van omstandigheden als een pinguïn op een ijsbaan – ze heeft er zelf maar weinig invloed op.
Opvallend is dat alle kranten, die eigendom zijn van Belgische ondernemingen, dezelfde kop publiceerden over het succes van Sigrid Kaag als minister van Financiën.
Echter, schijn bedriegt. De juiste cijfers worden weggelaten, en het zogenaamde neutrale CBS lijkt minder neutraal wanneer men bedenkt dat er mogelijk een D66-lid aan het roer staat, die de cijfers in het voordeel van de regering presenteert.
Op 21-12-2023 wist de media nog te vertellen dat de schatkist nagenoeg leeg was (zie hier) maar na creatief boekhouden zitten we er in Nederland warmpjes bij, moet wel gezegd worden dat dit cijfers zijn van D66 getrouwe CBS.
Volgens financieel journalist Arno Wellens is Kaag met afstand de meest uitdagende minister van Financiën ooit, zelfs al tovert het CBS nu een begrotingsoverschot, hogere belastinginkomsten en lagere uitgaven tevoorschijn dan een tijdje terug.
Het verschil is dat de meetmethode is aangepast, aldus Wellens.
Als Nederland een garantie verstrekt voor een buitenlandse instelling en die buitenlandse instelling mag hier zelfs belastinggeld heffen, dan wordt dat niet meer bij de begroting opgeteld.
Hij legt uit dat alle schulden die zijn ontstaan tijdens corona gewoon worden genegeerd.
Het grootste bedrag zit in het ESM, het bankenreddingsfonds, en die banken zijn veel zieker dan wij denken.
Recente onthullingen werpen licht op het financiële beleid van minister Sigrid Kaag, waarbij sinds 2013 derivaten, EU-schulden en garanties niet volledig zijn meegerekend.
Met een cumulatief bedrag van 608 miljard euro, inclusief posten als corona-uitgaven en ECB-beleid, rijzen er vragen over de transparantie van de begroting.
Het is van belang om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële verantwoordelijkheden, terwijl Nederland zich voorbereidt op mogelijke gevolgen van dit beleid wat mag worden opgeknapt dor het volgende kabinet...
Kortom: Sigrid Kaag is 'met afstand de slechtste minister van Financiën ooit', constateert journalist ArnoWellens.
. Zij laat Nederland achter met een extra schuldenberg van 608 miljard euro, buiten de boekhouding.